DAQUIAQUÍ… TREKKINGS I VIATGES PEL MÓN

Un bloc sobre muntanyes amb l'excusa dels viatges

Trekking del Kailash (Tibet)

Deixa un comentari

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

tibet

Mapa situació del Kailash (Tibet)

INTRODUCCIÓ
En tibetà el Kailash és coneix com ‘Kang Rinpoche’ i és la muntanya més sagrada segurament de tot Àsia. El mateix Reinhold Messner quan va arribar als seus peus, i va veure la seva significació religiosa, va renunciar a la seva escalada.

Ens va costar 12h arribar a Darchen (punt de partida del trekking) per fer poc més de 300km en cotxe. I això que vam anar en cotxe de policia! No detinguts, eh, que ja érem legals, sinó que van ser dos polis els que ens van oferir el millor preu per arribar a Darchen. Tot perfecte si no fos perquè el cotxe va quedar mig colgat sota l’aigua just a les portes de Darchen quan vam intentar creuar un dels nombrosos rius sense pont que hi havia durant el recorregut. De res va servir ficar-nos dintre l’aigua i empényer… va tocar caminar prop d’una hora per arribar a Darchen.

 DARCHEN

I com definiríem Darchen? La millor paraula és la d’un poble freaky! Per a començar, no té lavabos.  Si a Darchen es fés un pessebre vivent, hi hauria cua per a fer de caganer. Tot el poble es ple de petits “chortens” que la gent va deixant. No us estranyeu que davant vostre es posin a fer les seves necessitats  i tot seguit us vinguin a saludar “tashi delek”. Pensareu doncs, que Darchen pot ser un mal lloc per agafar diarrees, oi? Doncs en vam tenir. Però cap problema. No cal patir per si un arriba a temps o no…. TOT el poble és un gran WC! Però com va dir un noi americà amb el que vam coincidir, un només demana un “forat amb intimitat”.

A part de jugar tot el dia al billar americà, l’única altra distracció important del poble és la matançaa del iak, que gairebé cada mati té lloc a la principal plaça del poble. La veritat és que no sé com té lloc la mort de l’animal, ja que no vam tenir forces per veure-la. Però sí que vam veure com li treien la pell.Tot sobre el terra, al costat del riu d’on s’agafa l’aigua per beure, riu on es renta la roba…  Així que si esteu rentant la roba, i veieu passar uns pulmons de iak riu avall, només vol dir que els que us heu posat massa avall del riu, i que els pulmons… no els volen. Consell: poseu-vos a la part alta si voleu rentar la roba sense tenyir-la involuntàriament. Ah, i tranquils, que els pulmons no es llencen. De ben segur que algun dels gossos amb ganes de mossegar (no només pulmons de iak, sinó també cames de turista) que volten pel poble, se n’aprofitaran.

A l’entrada del poble, podreu trobar unes tendes instal·lades amb tot de souvenirs i menjar. Pareu atenció al que us ofereixin, no sigui que us passi també com a nosaltres, i us ofereixin una part de crani humà com a record…

Tots aquests factors fan de Darchen un poble encantador. Per això nosaltres ens hi vam passar un total 6 dies, sense comptar el trekking.

k13

EL TREKKING

El trekking del Kailash està considerat com el millor del món. Aquesta afirmació sempre pot sempre revatuda o matisada, però el cert és que parlem d’un dels millors. Un trekking fantàstic. El paisatge no es el més important d’aquesta caminada, que també, sinó la gent, els pelegrins que vinguts del Tibet, de la Índia o de qualsevol altre punt del món, realitzen la circumvalació (Kora) del Kailash, una de les més important pels budistes, hinduistes, jainistes i seguidos de la religió bon.

El Kailash és potser la Kora més important. També hi ha ‘kores’ a diferents monestirs, al palau de Potala a Lhasa… Cada Kora té una significació especial i segons la quantitat de voltes que a un mateix indret es faci, també amb una significació especial per a 3, 13 i 108 voltes.

Per tant, com deia, la gent és el valor mes important del trekking. Durant el recorregut hi ha diferents indrets amb significació. Els més importants són els punts de postració que corresponent a punts des d’on es pot veure directament el Kailash (no sempre visible durant el recorregut). No només en aquests punts, sinó durant tot el recorregut, es poden trobar banderes d’oracions, pedres que cal fregar, fites que els pelegrins van engrandint tot afegint-hi més i més pedretes (alhora que resen), petjades de personatges sagrats, monestirs budistes, etc. etc. Alguns pelegrins fan tot el recorregut postrant-se, és a dir, estirant-se a terra, un i altre cop durant unes tres setmanes, temps que poden arribar a trigar a fer els 52km de la ‘kora’ al Kailah.

RUTA

La volta al Kailash són 50km que es poden fer en 1, 2, 3, 4, 5…. dies segons el temps o les capacitats físiques de cadascú. Val la pena, donat l’esforç que suposa arribar fins aquí, de dedicar diverses jornades al trekking i fer-lo tarnquil·lament tot gaudint de la gent i el paisatge.

Nosaltres vam fer la Kora en quatre dies amb les etapes següents:

  1. DARCHEN-DIRA PUK 5.030m: És la etapa més llarga, de 20km fins al monestir de Dira Puk, a 5.060m d’alcada. Es pot dormir al monestir, o en diferents Guesthouses que hi ha prop. També es pot dur tenda i plantar-la per la zona.
  2. DIRA PUK (cara nord del Kailash). Segona nit a Dira Puk visitant amb calma el monestir i la glacera de la cara nord del Kailash. També serveis d’aclimatació per a la jornada següent, quan cal superar el Drolma La.
  3. DIRA PUK – DROLMA LA 5.630m – ZUTUL PUK:  Etapa de 18km, en la que cal superar un dels passos de trekking més alts del mon, el Drolma La, de 5.630m. Prop del pas, es troben unes pedres que serveixen per purificar els pecats. Nosaltres vam anar a dormir al monestir budista de Zutul Puk, a uns 4.870m.
  4. ZUTUL PUK-DARCHEN:  Jornada curta, d’uns 10km, des del monestir de Zutul Puk, fins de nou a Darchen.

LA KORA INTERIOR

Un cop a Darchen, també val la pena fer una part de la “Kora interior”, un circuit només obert per aquells creients que hagin realitzat més de 13 kores al Kailash i que supera un pas a 5.895m

Ens podem acostar a visitar un parell més de monestirs budistes des d’on amb una mica de sort podrem veure també la cara sud del Kailash.

 

LA SORTIDA
Però Darchen encara guarda més sorpreses. I és que sortir d’allí, no és tampoc tasca fàcil. Més fàcil és desfer el camí fins a Ali de nou, per allí anar per la ruta nord fins a Lhasa. Però si es vol seguir la més curta pel sud la feina és complica. Cal preguntar i preguntar als diferents conductors de jeeps. Per menys de 4000Y (4oo euros) ningú vol dur-te fins a Saga (a 525km de Darchen). Alguns et demanen fins a 700 euros!! També hi ha autobusos, però la majoria són només per a locals. Finalment vam poder sortir de Darchen en bus, un transoprt que ens ha dut a Lhasa, on ara som. Han estat 48h de minibus per fer 1.100km a través de l’altiplà tibetà, en alçades sempre superior als 4.500m.
 
 
Lhasa

Autor: Senderisme en tren

Aficionat a l'excursionisme i als viatges.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s