DAQUIAQUÍ… TREKKINGS I VIATGES PEL MÓN

Un bloc sobre muntanyes amb l'excusa dels viatges

Ghats del riu Ganges (Varanasi)

2 comentaris

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.


Si hi ha dues paraules que cal coneixer de la ciutat india de Benares, aquestes son Ganga i ghats. Ganga es com es conegut el riu mes sagrat de l’hinduisme, el Ganges, i significa “la gran mare”. Els ghats son les plataformes a la vora mateix del riu sobre les quals es fan les cremacions rituals dels hinduistes. No tothom es cremat igual. Qui te mes diners es pot pagar una millor llenya (la de sandal es la mes cara) per ser cremat. Seran els nomes els homes de la familia, especialment el fill, qui encendra la pira amb una torxa encesa amb una pedra roent.

Despres dels monzons, quan l’aigua del riu ha baixat, es pot passejar al llarg d’aquest passeig fluvial de prop de 7km de llargaria. Es un espectacle huma, religios, excel.lent. Banys rituals, cremacions, ofrenes, venedors de flors… els ghats s’omplen de colors i de gent oferint una visio fantastica d’aquesta cultura i religio, tant intrinsecament lligades que seria impossible separar-les. Aqui als ghats de Varanasi es poden veure alhora els tres principis basics de l’hinduisme:

  1. Pujas (ofrenes): al llarg de la vora del riu, en bols fets amb fulles verdes encara, s’ofereixen als deus ofrenes de menjar, que les vaques o cabres que circulen per arreu, s’encarregaran de fer desapareixer.
  2. Cremacions: morir a Varanasi allibera del cicle de la reencarnacio. Per aixo molta gent ve a Varanasi a morir i ser cremat en els ghats de la ciutat. El mes important per ser cremat es el de Manikarnika. Durant les 24h les dia s’hi fan cremacions, amb desenes de cossos esperant a ser cremat en aquesta ciutat.
  3. Les castes: el que mes sobta de la ciutat i el passeig pels ghats (sobretot el dia d’una celebracio) es la pobresa, especialment fixada en la casta mes baixa, la dels intocables. Desenes de families demanant, homes, dones i nens.

El canvi amb el Nepal es gran, no ja de signe religios (ambdos paisos son majoritariament hinduistes) sino de tracte (si mes no amb el turista). En un dia que som a la India, ja hem viscut un parell de tripijocs per treure’t diners, i constantment has d’estar rebutjant cop rere cop, els diferents serveis que pel carrer t’ofereixen guies, conductors de rickshaws, conductors de taxis, conductors d’autorickshaws, barquers que volen donar-te una volta pel riu Ganges, venedors de xals, venedors de… una experiencia esgotadora psicologicament, sobretot quan se t’acosten nens, practicament sense roba, descalcos, per vendre’t alguna cosa.

Varanasi, 24 de novembre de 2007

Autor: Senderisme en tren

Aficionats a l'excursionisme i als viatges.

2 thoughts on “Ghats del riu Ganges (Varanasi)

  1. >jejeje.. serà custio de prepararse aquest estiu per aquest ‘asalto al turista’ :pppp … interesant 🙂

    M'agrada

  2. >uooooola nens!!!!Quina passada de fotos, de viatge, d’experiència!!!! però… ¿quan torneuuuu??? jejejejePetons des de Badalona!!! que no us oblidem!!!

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s