DAQUIAQUÍ… TREKKINGS I VIATGES PEL MÓN

Un bloc sobre muntanyes amb l'excusa dels viatges

Kinabalu (4.095m) Borneo (Saba, Malàisia)

2 comentaris

malaysia_map

Mapa situació del Kinabalu. Illa de Borneo, Malàisia

INTRODUCCIÓ

No hi ha cap pic de més de tres mil metres a Borneo, però sí un de més de 4.000, el Kinabalu.

Amb els seus 4095m d’altura, el Gunung Kinabalu s’aixeca 1.500 metres per sobre de la segona muntanya mes alta de l’illa, el Gunung Trus Madi.

Tot i la seva alçada i d’estar envoltat per jungla i espesos boscos que formen el Parc Nacional del Kinabalu (800 km2), la pujada al cim per la ruta normal és tècnicament molt senzilla. El camí està ben marcat i és evident, amb zones de descans cobertes i amb lavabos aproximadament a cada quilòmetre d’ascensió. Als 3.275m se situa una zona de refugis de Laban Rata,  que són la parada normal on es fa nit el primer dia. Al següent, de matinada, se surt cap al cim.

 PERMISOS

Teniu dues opcions:

 1. Pagar religiosament un pack amb tot inclòs en qualsevol agència. Ho inclou tot, transport, guies, allotjmaent… però és molt car.
 2. Tramitar un mateix l’allotjament a ‘Sutera Sanctuary Lodges‘ a l’oficina que té a Kota Kinabalu:
  Sutera Harbour Resorts
  Level 1, The Pacific Sutera Hotel
  88100 Kota Kinabalu
  Sabah, Malaysia.

 

Si es fa per lliure es poden estalviar uns euros, però cal preveure l’ascensió amb antelació, potser de mesos. Si es vol intentar fer el cim del Kinabalu, també cal pagar l’entrada al parc nacional (3€), un permís d’ascensió (20€) i una assegurança obligatòria (1€) a les oficines del parc.

Quan hi vam anar nosaltres (2008) vam agafar només allotjament a Laban Rata (el lodge tenia cuina).  Vam anar fins a l’entrada del parc en bus públic i un cop allà vam contractar el guia per nosaltres 2, i vam pagar l’entrada.

mount_kinabalu_trail_mapRUTA

Des de Timpohon Gate (1.866m) al cim (4.095m) son 8,72km de distància i 2.300m de desnivell de pujada, que es poden pujar en 2h11min si ets de la Selecció Catalana de Curses de Muntanya i participes a la cursa del Kinabalu Climbathon. El Kinabalu és la seu d’una de les curses del campionat del món de Curses de Muntanya, i en els anys 2007, 2009, 2011 i 2012 el seu guanyador va ser en Kílian Jornet, de la Selecció Catalana.

El normal en aquestes latituds es que les muntanyes només estiguin lliures de núvols durant les primeres hores del mati. Cap a les 8-10h, aquests solen tapar tota la muntanya. Estranyament, la tarda de la nostra ascensió va ser clara, sense cap nuvolositat que ens privés de veure aquesta magnífica muntanya.

La ruta que es fa és:

 • DIA1: Timpohon Gate-Laban Rata (3.314m) 6km +1.500m. 4-5h Fins a l’àera de lodges de Laban Rata . Es fan per un camí esglaonat (ho notareu a la baixada) esquitxat de petites àrees de descans cobertes on es pot trobar aigua i lavabos.
 • DIA2: Laban Rata-Low´s Peak (4.095m) 2h. Se surt de matinada (frontals) seguint una línia de cordes fixes sense dificultat.  A l’alçada de Sayat- Sayat Hut hi un post de control de permisos.  La idea és arribar al cim amb les primeres llums del dia, abans que les nuvolades tornin a tapar la muntanya.

El més dur de tot és la baixada,  2.300m de desnivell que es fan en un sol dia per un camí ple d’esglaons que farà patir de valent els nostres genolls.  Es pot acabar amb unes ‘punxades’ de campionat sinó s’està ben preparat físicament!

Durant el descens es pot produir algun embús en algun punt de la ruta. La ruta no té cap dificultat i les cordes es fan servir més d’orientació que d’ajut a l’ascens. Útils si plou.

BARRERES

Si per perícia personal s’han pogut sortejar tots els requeriments, i t’has plantat a la muntanya sense pagar permís i guia, diferents barreres t’impediran continuar la teva ascensió. I la primera barrera es just al començament. Es té la sensació d’entrar a Juràssic Parc quan es veu la porta de Timpohon davant que t’impedeix entrar al parc i que només s’obre quan han comprovat que efectivament, has pagat i portes el teu guia corresponent.

En dies clars com el que hem pogut gaudir poden tenir la temptació de fer una “escapada” vespertines cap al cim.  Una altra porta metàl·lica, però, evita el pas des del refugi de Laban Rata (3275m), i només s’obre quan vas acompanyat del guia.

I encara més, un ‘check point’ al Saya-Saya Hut (3.668m) acabarà per desanimar a tots aquells valents que hagin aconseguit arribar fins a aquell punt lliurement.

VEURE GALERIA  DE FOTOS

Autor: Senderisme en tren

Aficionat a l'excursionisme i als viatges.

2 thoughts on “Kinabalu (4.095m) Borneo (Saba, Malàisia)

 1. >jajaja… sembla que mes que pujar un cim estiguis jugant al Mario Bross jajajaja

  M'agrada

 2. >….nomes falta el monstre de final de partida al cim ajajaja

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s