Hi ha certa controvèrsia sobre quin és el pic més alt d’illa. Segons algunes informacions el Rantemario (3.440m) en seria el més alt, mentre que per d’altres situarien el punt més alt de Sulawesi al capdamunt del Gunung Rantekombola (‘3.455m’), cim situat a només 10km de distància del Rantemario. La serralada conté altres cims superiors als 3.000 metres, com el Gunung Rantekambola (3.086m) o el Gunung Nenemori (3.390m).
DIFICULTAT
L’ascensió està dividida en 8 trams (Pos) senyalitzats, sent el Pos8 el mateix cim. Entre ‘Pos’ i ‘Pos’ hi ha com a màxim 1h30min de caminada. El cim no té cap dificultat tècnica i el camí és evident tota l’estona, tot i que donada la alta humitat de la zona els camí sol estar enfangat i ser molt relliscós.
L’únic tram perdedor de l’ascensió es troba entre Karangan i el Pos1. A partir d’aquest punt un camí únic porta directe fins al cim. L’ascensió es pot fer en 3 dies, tot i que nosaltres ho vam fer en quatre.
Si es dorm a Karangan, per la tarda es pot anar a inspeccionar el camí fins al Pos1. El mateix dia de cim es pot arribar a Karangan o Rantelemo, pero es difícil arribar a Rantepao o Makale (si s’ha triat aquests llocs com a base) el mateix dia de cim, si no es té transport contractat amb antelació.
Només al Pos2, Pos5 i Pos7 es pot trobar aigua, sent el Pos7 el lloc més habitual per a plantar la tenda i acabar per fer cim el dia següent aprofitant les primeres hores del dia, quan encara la boira no han tapat les muntanyes.
ACCÉS
La carretera de Makassar a Makale passa per Sudu i Chatke, des d’on un transport col.lectiu ens portarà a Baraka (bemo, 45min, 10.000rp.).
De Baraka cal arribar a Rantelemo (Latimojong) des d’on s’inicia la ascensió a peu. Alguns camions fan la ruta Baraka-Rantelemo de forma habitual, amb més possibilitats de trobar-ne’n algun els dies de mercat a Baraka (dilluns i dijous quan hi vam ser). Sinó, motos amb conductor (75.000-120.000Rp) fan els 25km que separen les dues poblacions en aproximadament dues hores. Aquesta darrera opció va ser la nostra tria.
ASCENSIÓ
L’ascens al cim es pot fer en dues jornades molt llargues, però donada la dificultat en l’accés al punt d’inici de l’ascensió, és millor comptar 3/4 dies totals per a sortir i tornar a Rantepao (Tana Toraja).
Si se surt ben aviat de Rantepao es pot arribar a Karangan el mateix dia.
DIA 1: RANTELEMO 1.250m-KARANGAN 1.550m (2km,1-1,5h, +320m)
De Rantelemo cal creuar el pont de fusta cobert tot seguint una pista que porta sense complicacions a Karangan.
Karangan es un bon lloc per passar la primera nit. El poble no te cap allotjament hoteler. Cal preguntar pel cap del poblat (Kepala Dusun) que donarà allotjament (molt bàsic) en alguna casa per aproximadament 75.0000 RP per persona amb menjar inclòs. Es pot demanar al mateix cap del poblat la possibilitat de contractar guia i portejadors.
DIA2
- Karangan-POS1 (1.880m) (2km. +330m,1h-1:30h)
És l’únic tram que pot tenir alguna dificultat a l’hora de trobar el camí. Sortint de la part alta del poble, als 10min trobem a la nostra esquerra un pont de fusta cobert. Cal deixar-lo a l’esquerra continuant pel camí menys marcat entre cafetals. Als 15min. i 20min de sortir, es creuen dos petits torrents. Passat el segon, i després d’una rampa d’uns 100m de distància s’arriba a un petit pla. Aquest potser sigui el segon i darrer punt problemàtic de camí fins al Pos1. Cal seguir planejant, obviant un altre camí que puja en fort pendent a la nostra dreta, i un altre que baixa a la nostra esquerra. Seguim entre plantacions de cafè fins a creuar un tercer torrent. D’aquest punt s’arriba al Pos1 per camí fangós i costerut ja sense problemes.
- POS1-POS2,1.950m (1km. +150m. -90m., 1h-1:30h)
És el tram més complicat de l’ascensió tot i ser el que té menys desnivells. El cami transcorre per selva, sortejant arbres i branques travessades. Tram extremadament humit i relliscós amb algun tram que cal anar amb compte per no relliscar pendent avall.Just creuant el riu, s’arriba al Pos2 on hi ha espai per a un parell de tendes petites sota una gran roca (ideal per bivaquejar-hi). - POS2-POS3, 2.125m (30min-1h, 0.6km +180m., 1h)
La primera part d’ascensió és encara forçaa humit i relliscós. Cal ajudar-se de les mans agafant-se als arbres per progressar en fortes pendents. - POS3-POS4,2.350m (30min-1h, 1km, +225m)
El camí fins al Pos7 és ja una continua rampa, ara més suau i no tant humida de més fàcil progressió. - POS4-POS5,2.650m (30min-1h,0,5km, +300m)
Un dels trams més macos de la pujada. Trancorre per camí marcat i còmode entre boscos amb palmeres.
Al Pos5 hi ha lloc per plantar diverses tendes amb aigua a uns 100m. - Pos5-Pos6, 2.880m (30min-1h, 0,6km, 225m)
Continuem per cami ben dret pero facil de seguir. Es pot provar de fer cim des del Pos5. T’estalvies pujar pes fins el Pos7, tot i que el dia de cim es mes llarg. - Pos6-Pos7, 3200m (0,7km, 1h15min, +340m)
Al Pos7 hi ha nomes espai per una o dues tendes, pero s’hi pot trobar aigua a escassos metres. Sino, uns 50m. mes amunt seguint el cami a cim, hi ha un gran repla on hi ha espai per 10-15 tendes, tot i que no te aigua.
DIA 3
Pos7-Puncak Rantemario, 3.440m (2km, 1h, +220m -20m)
Del Pos7 el camÍ puja per una forta pendent fins arribar a un gran replà amb espai per diverses tendes. D’allí el cami gira a l’esquerra tot resseguint una carena que en petites pujades i baixades entre roques ens condueix fins al cim (vèrtex).
DIA3/DIA4
La baixada es pot fer el mateix dia fins a Karangan, on segurament s’haurà de passar la nit per la manca de tranport.
Nosaltres de baixada vam dormir al Pos2, al costat d’un salt d’aigua. El següent dia vam arribar fins a Rantelemo des d’on vam agafar un camió fins a Baraka i un bemo fins a Rantapao.