DAQUIAQUÍ… TREKKINGS I VIATGES PEL MÓN

Un bloc sobre muntanyes amb l'excusa dels viatges

Gunung Api Gamalama 1.721m. Ternate, Moluques

1 comentari

Mapa Ternate

Mapa situació de l’illa de Ternate

INTRODUCCIÓ

El volcà Gamalama es troba a l’illa de Ternate (Pulau Ternate), a l’arxipèlag de les Moluques, Indonèsia.  Té 110km2 i és de forma circular donat que es va formar gràcies a l’estratovolcà Gamalama (1.715m), encara en actiu. 

En aquesta illa el naturalista gal·lès Alfred Wallace hi va passar 8 anys investigant la flora i la fauna. Hi descobrí gran quantitat de plantes endèmiques que el portaren a ser el primer científic a parlar de Selecció Natural. Els seus treballs els comunicà a Charles Darwin i foren determinants per a que aquest  formulés les seves teories.

L’illa va patir les conquestes portugueses i holandeses que van aparèixer per aquestes latituds a principis del s. XVI a la recerca de les espècies, principalment clau, illa que en fou el principal productor mundial.
Des del s. XIII l’illa està governada per un Suldà, l’actual dels quals és Haji Muzaffar Shah II

Tant íntimament lligat està el volcà a l’illa que es diu que la corona del Suldà de Ternate té el poder d’aturar les erupcions. Tot i aquests poders, el volcà ha entrat recentment en erupció els anys 1980, 1983, 1994 i 2011.

Moluques mapa

Mapa de les Moluques, Indonèsia

ACCÉS

Ternate es troba a la província de Moluku Utara (Moluques del Nord). S’hi pot arribar en avió o en algun dels ferris que travessen el mar de les Moluques des de Sulawesi.

GAMALAMA 1.715M

Com en el cas del Rantemario, existeix poca o nul.la informació sobre el seu ascens, així que tractarem de ressenyar-ne’n la pujada.

El punt de partida es Air Tege Tege, a 3-4km de Kota Ternate, des d’on una moto (ojek) us hi pot deixar en 15min per 20.000 rupies.

Des de Ternate estant podem veure l’illa veïna de Tidore, creada gràcies al volcà Kiematabu (1.730m) i conquerida pels espanyols al s. XVI.

ASCENS

Durant el recorregut no hi ha cap punt d’aigua, cal portar-la des de baix.  Donada la alta humitat i calor, hi ha una gran pèrdua de líquids. Cal carregar-ne’n suficient.

Es pot fer l’ascensió en un sol dia (1.300m acumulats) però cal tenir en compte que quasi cada dia el cim es tapa de núvols pel matí a partir de les 9h-11h

La pujada són entre 3:30h-5h.

Des del punt d’inici de l’ascensió (Air Tege Tege) cal anar a buscar la torre de telecomunicacions que es troba al final de la carretera asfaltada, on comença l’ascens.

A 120m del cim hi ha espais per plantar un parell o tres de tendes, però sense aigua, que caldria portar-la des de Ternate.

Des de sota mateix de la torre surt el camí que emprèn una pujada directa al volcà. Durant el recorregut es creua algun que altre sender, però cal agafar sempre el que puja directe amunt. El camí és clar però no evident. Cal parar atenció, sobretot a la baixada.

El camí discorre per espessa jungla. Al punt de +950m de pujada, el camí s’uneix amb un altre de més evident. Els primers 500m de pujada són molt relliscosos i fangosos.

Als +1.100m de desnivell de la sortida s’entra en una àrea de canyissars on el camí fa un lleuger descens, per tornar a pujar fins el punt de roques volcàniques i la desaparició total de vegetació. En aquest indret hi ha espai per un parell de tendes (una mes entre els canyissars).

D’aquest punt, només queda una dreta pujada al cràter, ja per lava solidificada. Cal anar en compte amb els gasos que emanen del cim.

VEURE GALERIA DE FOTOS

Autor: Senderisme en tren

Aficionat a l'excursionisme i als viatges.

One thought on “Gunung Api Gamalama 1.721m. Ternate, Moluques

  1. >Ja teniu temps de llegir llibres oi amb tantes estones d’espera. Ah!. Ja heum trobat llet?. Cerveses també oi?

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s