DAQUIAQUÍ… TREKKINGS I VIATGES PEL MÓN

Un bloc sobre muntanyes amb l'excusa dels viatges

Gunung Bromo 2.395m i G. Widodarem 2.614m (Java)

Deixa un comentari

Parcs Nacionals Java_b

Mapa situació del Bromo. Java

INTRODUCCIÓ

La zona del Bromo és una de les zones més turístiques de Java (i potser de tot Indonèsia). Fins aquí hi arriben gran quantitat de turistes, tan en transport públic com en tours des d’altres punts de Java, buscant l’experiència única que dóna una espectacular sortida de sol sobre volcans fumejants. Un cop el sol il·lumina el paisatge, els turistes completen la jornada amb la pujada al Bromo, un volcà fumejant situat dins un immens cràter.

El Tengger és un antic volcà amb una caldera de més de 14km de diàmetre que conté en el seu interior volcans més joves i actius com el Bromo, el Balok o el Widodaren.Tota l´àrea està inclosa dins el Parc Nacional del Tengger-Semeru, parc declarat el 1982 amb una extensió superior a les 52.000ha.

A pocs quilometres de distància del Bromo s’eleva el cim del Semeru (3.670m), la muntanya més alta de Java. El Semeru és un altre volcà en actiu. Amb una freqüència compresa entre 20-40min., aquesta muntanya de foc explota expulsant del seu crater una fumarola de cendres i gasos que s’eleva quilòmetres en l’atmosfera. Tot i així, i només quan les condicions són adequades, es pot pujar al seu cim. Aquesta era la nostra intenció inicial quan vam arribar a Cemoro Lawang, població a tocar del Bromo. Malauradament, una activitat superior a la normal ha fet que ara per ara l’ascensió al cim estigui tancada per les autoritats del parc.

Tot i els canvis sobtats de plans en no poder pujar el Semeru, hem aprofitat l’estada per la zona per tenir un profitós dia muntanya.  De fet, no hi ha molts llocs on es pugui fer una excursió donant la volta a un cràter fumejant amb dos volcans actius més sobre l’horitzó!

ACCÉS

El punt de partida és la població de Cemoro Lawang, on s’hi arriba amb transport públic des de Probolingo (bemo, 20.000rp). Des de Surabaya són un parell d’hores de en un dels freqüents autobusos que connecten ambdues ciutats.

Cemoro Lawang és una població avocada al turisme. Tot i que no hi abunden els hotels, no tindrem problemes per allotjar-nos-hi en un mínim de comoditat. També s’hi pot trobar restaurants i botigues on comprar provisions.

Mapa Bromo 02_02

Croquis ascensió Bromo-Widodaren

ASCENSIÓ

Poca gent s’acosta al Bromo a peu tot i la curta distancia a la que es troba de Cemoro Lawang. La gran majoria utilitza els serveis de jeep (10-21€) que primer els porten a veure la sortida de sol des de Gunung Penanjakan i després els acosten fins als peus del Bromo, sempre en vehicle.

L’ideal és sortir a caminar cap a les 4:30-5h de la matinada (encara de nit). Així s’eviten els jeeps que circulen entre Cemoro i el Bromo, així com la calor posterior sobre la caldera del Tengger (a la nit la temperatura baixa a 5-10 graus).

  1. Cemoro Lawang (2.250m)- Mirador del Bromo (2.300m. 1h): Es comença la caminada perdent uns 100m de desnivell a fi de baixar fins a la caldera del Tengger.  Un cop a baix, cal seguir la polsegosa pista utilitzada per motos i cavalls fins al peu del Bromo, on hi ha una escala que duu fins al crater del Bromo.
  2. Mirador Bromo-Cim del Bromo (2.395m, 30min). El punt més elevat del Bromo es troba al costat contrari del crater. Hi ha dues puntes que segons l’altímetre donen la mateixa alçaada. Segons ens van comentar a l’oficina del parc, el cim principal és la primera punta que trobarem si sortint del mirador del Bromo cap a l’esquerra(nord),  resseguint sempre el crater a través d’un camí evident.
  3. Cim del Bromo 2.392m-Cim del Widodaren (2.614m, 1h). Continuem pel camí que ressegueix el cràter fins a la segona punta, d’on surt un camí que ressegueix tota l’estona una fàcil carena que porta directe al cim del Widodaren. Des del cim es poden veure tres volcans fumejant: el Bromo, el Semeru 3.670m i el Welirang 3.200m (al nord-oest). El Widodaren és el cim més alt dels volcans compresos dins la caldera del Tengger, tot i que la mateixa caldera del Tengger té cotes més altres.
  4. TORNADA:  Seguim el camí de tornada fins al Bromo, des d’on s’acabem de donar el tomb complet al crater fins al Mirador. Baixem per les escales fins a la seva base, i seguim el sender de nou fins a Cemoro Lawang.

Des dels peus de Bromo, es pot tambe pujar el Balok 2.440m, un volcà situat al costat del Bromo. Un camí surt des de darrera de les ruïnes d’uns lavabos. El camí és fàcil, tot i que dret i polsegós.

 VEURE GALERIA DE FOTOS

Autor: Senderisme en tren

Aficionat a l'excursionisme i als viatges.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s