DAQUIAQUÍ… TREKKINGS I VIATGES PEL MÓN

Un bloc sobre muntanyes amb l'excusa dels viatges

Gunung Merbabu 3.145m. Java (Indonèsia)

Deixa un comentari

Parcs Nacionals Java_merapi2

Mapa de situació del Merbabu

INTRODUCCIÓ

El Gunung Merbabu s’aixeca fins al 3.145m al centre de l’illa de Java (Indonèsia), al cor volcànic de l’illa on hi ha una de les majors concentracions de volcans que superen els 3.000 de tot el país.

El Merbabu és un tranquil estratovolcà que en indonesi significa ‘la muntanya de cendres’ (Meru=muntanya, Babu=cendres) que s’aixeca al costat de l’actiu Merapi (Meru=muntanya, Api=foc). A diferència del seu veí (veure ressenya) que ha tingut un parell d’erupcions violentes els darrers anys (2006, 2010), la darrera erupció del Merbabu es remunta al s. XVIII.

Merbabu vist des del Merapi

Durant l’ascens tindrem unes increïbles vistes al sud del fumejant Merapi. Així mateix cap a l’oest podrem observar com treuen el cap sobre els núvols els volcans Sumbing (3.371m) i el Sundoro (3.136m) i cap a l’est el Lawu (3.265m).

DIFICULTAT

No és una muntanya difícil, però per qualsevol vessant que s’intenti de pujar suposa no menys de 1.300m de desnivell d’ascens.

La temporada òptima d’ascens és durant l´època seca, entre maig-setembre/octubre, però pot ploure qualsevol mes.

Des de Genteng/Selo (vessant sud) no trobarem aigua, caldrà carregar-la des de baix. Si es fa la travessa a Kopeng/Tekelan cal tenir molt clar on trobar-la.

RUTES

Existeixen diferents rutes, però les més conegudes són les que pugen des de Genteng/Selo (pel sud) i des de Kopeng/Tekelan (pel nord).

La ruta per Selo és la més curta (+1300m, 4h, uns 6-7km), ideal si volem pujar en una sola jornada. Per Kopeng són uns 1.650m de desnivell (6h), llarg ascens que es pot dividir en dues jornades dormint cap als 2.900m.  on es pot trobar aigua.

Un interessant itinerari és fer la travessa Kopeng-Selo (o a l’inversa) en un parell de dies. Cal tenir en compte que pel vessant de Selo no hi ha aigua, mentre que per Kopeng només en trobarem a Watu Tulis (2n cim), prop del Pos V als 2.900m aproximadament, on caldrà trobar la font adequada entre d’altres de sulfuroses.

La pujada des de Kopeng s’anomena “Seven Summits” donat que des d’aquest vessant de la muntanya s’han d’assolir set ‘cims’ incloent el principal.

ASCENS

Temps de pujada: 3h30min
Tempsada de baix: 2h30min
Distancia: aprox. 12km

La pujada comença a Genteng, llogarret situat a 1h-1h30min a peu (+250m desn.) de Selo. És més convenient de llogar una moto (ojek) per unes 30.000Rp. A Genteng hi ha diferents Base Camps, senzills llocs on passar la nit abans de la sortida, tot i que sense serveis. És molt més pràctic dormir a Selo (mateixa població de sortida utilitzada per a la pujada al Merapi), on sí que podrem trobar algun hotel i botigues i on és més fàcil d’arribar amb transport públic.

Les alçades de diferents punts de pas de l’ascensió des de Genteng són:

Selo: 1.650m
Genteng: 1.940m
Pos1: 2.250m
Pos2:
Pos3: 2.450m
Sabana1: 2.800m
Sabana2: 2.875m
Cim I: 3.142m
Cim II: 3.119m

Del final de la carretera de Genteng surt el camí cap al cim del Merbabu. Cal prendre el camí recte amunt (senyals), no el més ample que planeja a la dreta. Hi ha pocs camins on es pugui dubtar de quin agafar, i solen estar indicats amb fletxes metàl·liques o de fusta taronja. Seguir sempre pel sender més evident.

Hi multitud de llocs on plantar la tenda, fins i tot al mateix cim, però cal tenir molt present que no hi ha aigua enlloc. Només al vessant nord cap al 2.900m podrem trobar-ne.

VEURE GALERIA DE FOTOS

Autor: Senderisme en tren

Aficionat a l'excursionisme i als viatges.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s