DAQUIAQUÍ… TREKKINGS I VIATGES PEL MÓN

Un bloc sobre muntanyes amb l'excusa dels viatges

Triglav (2.864m) cim dels Alps Julians (Eslovènia)

Deixa un comentari

 INTRODUCCIÓ

El Triglav és la muntanya mítica d’Eslovènia (fins i tot figura en l’escut del país) i també la més alta del país i de tots els Alps Julians. El seu nom significa ‘Tres caps ‘ fent referència a una antiga deïtat de tricèfala que dominava el cel, la terra i l’infern, i que evitava que ningú arribés al seu cim.  L’any 1778 una expedició formada per un austríac i tres guies eslovens van desafiar el drac coronant el punt més alt.

Des del s. XIX pujar al Triglav es va convertir en una autoafirmació nacional. I la tradició continua. Tot aquell que se senti un autèntic eslovè hi ha de pujar un cop a la seva vida. Eslovènia va aconseguir la independència de l’antiga Iugoslàvia el 25 de juny de 1991, dia que commemora el seu dia nacional. Pujar-hi aquest dia és per als eslovens com per als catalans pujar la Pica d’Estats un 11 de setembre.

El Triglav està inclòs en l’únic parc nacional del país, el Triglavski Narodni Park, zona protegida des de l’any 1924 i que compta amb prop de 85.000 ha. De pics escarpats i calcaris, alberga una gran diversitat d’espècies, tant vegetals com animals.

Mapa Triglav

Mapa Triglav

 

RUTA

Dia 1. (Stara Fuzina- Dom Planika)
Punt de partida: prop del llac Bohinjsko Jezero, arribem fins a la població de Stara Fuzina, prenent la carretera (subjecta a possible pagament)  que porta al refugi de Planinska (Planinska Koca). Just abans de la zona de pagament, trobarem un pàrquing, on deixarem el vehicle.

Horari: 6h
Dist. 15km
Desn. 1900m pujada

0h. (575m): Des del pàrquing baixem lleugerament per seguir la tanca de fusta i prendre així el camí que discorre per la dreta del riu Mostnica.

1h. (750m, 4 km): Deixem enrere les últimes cases, i seguint el riu, fins a una esplanada amb una indicació. Prenem el camí a l’esquerra, que inicia una dura pujada, a través d’una bella fageda.


3h. (1200m): Font. Una esplanada ens dóna un lleuger respir. El camí continua recte, tornant a iniciar una forta pujada.


3h30min (1400m): El camí gira ara cap a l’oest, entrant en una zona molt humida i enganxats a la roca.


5h (1817m): Vodnikov Dom. Refugi guardat, que pot ser una alternativa si arribem cansats. Servei de menjars. Aquest és l’últim punt de presa d’aigua, ja que a Dom Planika, només podrà comprar-se a preus prohibitius.


5h30m .: Konjsko Sedlo (2020m). Coll. Prenem el camí que puja a l’esquerra, gairebé imperceptible al principi, i que supera en constants zigazagues, la paret que tenim davant.


6h. (2401m): Dom Planika. Refugi guardat. Lliteres amb mantes i fins i tot llençols, així que no cal portar-les.  Servei de menjars justets. Sense dutxes ni aigua.


 DIA 2 (Planika-Triglav-Planika)

OPCIÓ A

Horari: 1:30h pujada
Dist.: 3 km
Desn.: 480m

Gran part de tot el camí de pujada, així com tota la cresta entre el M. Triglav i el Triglav està equipat amb passamans i en alguns trams graons i barrots per a les mans. Si puja una persona inexperta o amb vertigen, s’aconsella portar un arnés i unes bagues (millor tipus ferrada) per anar assegurant.

0h .: Dom Planika. Prenem el camí indicat fins agafar un pas en diagonal sobre la roca, seguint sempre les marca circular vermella, amb un punt blanc central.


45min .: Ens unim al camí que puja des del Triglavski Dom (2515m), ruta normal al Triglav des del nord (un camí, en part aeri, uneix el Triglavski Dom amb el Dom Planika en aprox. 40 min.) La ruta nord, surt d’Aljazev Dom (1015m.) ruta una mica més curta en desnivell i distància que la descrita.


1h .: M. Triglav (2725m). A partir d’aquí, un passamans continu ens ajudarà a superar la part més aèria de tot el recorregut, la carena que uneix el M. Triglav al Triglav.


1:30h .: Triglav (2864m). Cim més alt dels Alps Julians i de tota Eslovènia. Magnífiques vistes de les valls que cauen prop de 2km. sota els nostres peus.

OPCIÓ B
Horari: 2h pujada
Dist .: 3,5 km
Desn .: 480m

Hi ha la possibilitat de pujar al Triglav sortint també del Dom Planika, però evitant la ruta normal, i la seva aglomeració habitual.

El camí surt del refugi en direcció oest, puja al coll Triglavska Skrbina, i va a buscar una estreta canal per on caldrà grimpar.

Del coll, una elegant pujada condueix directament al cim del Triglav, podent baixar per la normal, i completar així una més que interessant ruta circular.

 

 

 DESCENS

OPCIÓ A
Aquesta opció suposa desfer el camí utilitzat en la pujada des de Dom Planika fins a Bohinjsko Jezero (llac Bohinjsko). Tenir en compte els 2.400 metres de desnivell de baixada.

OPCIÓ B
Es tracta de la variant més interessant de baixada. Un cop de tornada a Dom Planika, continuem el recorregut en un parell de dies fent un circuit de 3 dies totals i visitant els llacs glaçats del Triglav.


Dia 2 (també dia de cim al Triglav)
Horari 4h.

Dist. 10km
Desn. 250subida + 1000 baixada

0h .: Des Dom Planika es pren el camí indicat cap a Dolic. Alguns passos aeris assegurats amb passamans.


1: 30h .: Dolic. Coll situat a 2164m. i al costat del refugi Trzaska Koca. Prenem el camí assenyalat com 7jezer.


2h .: Cez Hribarice, 2358m. Iniciem un descens que ens conduirà fins a l’inici de la vall dels llacs, format per una falla geològica.


4h .: Koca Pri Triglavski jezerih. Refugi situat a 1.685m.


Dia 3 (Koca Pri Triglavskih-Stara Fuzina)
Horari: 4h

D ist. 13km
Desn. 300 pujada + 1400 baixada

0h: Sortim del refugi vers els dos llacs.


1h .: Planina Ovcarija, pradell.


2h30min .: Kosijev Dom na Vogarju. Refugi amb allotjament i serveis.


4h .: Pàrquing d’Stara Fuzina.

VEURE GALERIA DE FOTOS

 

Autor: Senderisme en tren

Aficionat a l'excursionisme i als viatges.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s