DAQUIAQUÍ… TREKKINGS I VIATGES PEL MÓN

Un bloc sobre muntanyes amb l'excusa dels viatges

Gunung Merapi 2.910m (Java)

Deixa un comentari

 

Parcs Nacionals Java_merapi2

Mapa situació del Merapi

INTRODUCCIÓ

El Gunung Merapi és un estratovolcà en actiu situat al centre de l’illa de Java, a Indonèsia. Merapi, en indonesi significa ‘muntanya de foc’ i el nom no podria ser més escaient. Estem parlant potser del volcà amb més activitat de tot el país, amb erupcions regulars des del s. XVI,  amb erupcions ocorregudes els anys 2006 i 2010.

L’any 2004 es va crear un parc nacional de prop de 6.500ha per a protegir l’entorn. A la ciutat de Yogyakarta podem visitar el modern ‘Merapi Musem Center‘, on hi ha una reproducció del volcà.

Sovint el volcà està tancat i no es pot pujar, i quan es pot, pot ser que el cim real sigui massa perillós per a arribar-hi. Al cim trobarem fumaroles amb forta olor a sofre. Cal ser curosos i anar amb molt de compte.

Merapi vist del Merbabu

ACCÉS

La població base per ascendir el volà és Selo. Per arribar-hi és millor des de Solo (també anomenat Surakarta), des d’on es poden agafar busos locals (millor sempre pel mati). Hi ha busos directes tot i que de vegades es fa canvi a Boyolali.

Selo és la base ideal tant per a pujar el Gunung Merapi com el Gunung Merbabu donat que es troba just a la base dels dos volcans.

DIFICULTAT

La pujada en sí no presenta cap dificultat. Es va per camí evident tot i que cal superar més de 1.000m de desnivell. La perillositat rau en el mateix volcà, un dels més perillosos del país. Cal consultar l’estat si tenim intenció de pujar-lo.

Com a la majoria de volcans, no trobarem aigua, cal carregar-la  tota des de baix. Hi ha diferents llocs on plantar la tenda durant l’ascensió, tot i que la pujada es pot fer i es fa en una sola jornada. El millor lloc, amb multitud d’indrets on plantar tendes es a Pasar Bubra, un replà just abans de començar la pujada al cràter del volcà.

Mapa Merapi

Mapa topogràfic del Merapi

ASCENSIÓ

Com a totes les muntanyes d’Indonèsia cal sortir ben d’hora a fi d’evitar les boires que pel matí ràpidament cobreixen els cims de les muntanyes. Depèn del ritme que preveiem, no caldrà sortir de nit. Amb les primeres llums del dia pot ser suficient.

Es pot sortir cap al cim el Merapi tan des del mateix Selo com des de New Selo, un edifici 200m per sobre de Selo on hi ha arriba una carretera. Podem contractar el dia anterior transport (taxi o motos) per a que ens hi portin a primera hora del matí.

Distància: 7-8km (3km més si se surt del mateix Selo)

Desnivell: 1.100m (200m des de Selo)

Horari: 2:30-3h de pujada/ 2h de baixada (1h30min més des de Selo)

Altures:

  • New Selo: 1.870m
  • Vèrtex1: 2.350m
  • Vèrtex2: 2.570m
  • Vèrtex3: 2.720m
  • Pasar Bubra: 2.700m
  • Cràter: 2.910m cim

Des de New Selo, un camí surt des de l’esquerra de l’edifici. És un sender evident i trepitjat que gairebé sense pausa puja directe fins el cim. Només hi ha un parell d’encreuaments de camins que poden portar a algun dubte. El primer després de pujar uns 250m i el segon als 400m. En tots dos casos cal seguir pel camí de la dreta, recte amunt seguint uns senyals.

Durant la pujada es passa per tres diferents vèrtex que divideixen la ascensió en diferents trams.

VEURE GALERIA DE FOTOS

 

Autor: Senderisme en tren

Aficionat a l'excursionisme i als viatges.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s