DAQUIAQUÍ… TREKKINGS I VIATGES PEL MÓN

Un bloc sobre muntanyes amb l'excusa dels viatges

Gunung Lawu 3.265m. Java, Indonèsia.

Deixa un comentari

lawu

INTRODUCCIÓ

El Gunung Lawu és un estratovolcà situat a la frontera entre les províncies javaneses de ‘Central Java‘ i de ‘East Java‘. No es té constància de cap erupció des del s. XIX però al vessant sud al voltant dels 2.500m hi ha una àrea amb fumaroles.

No és el més alt ni el més maco de tots, però sí un dels més concorreguts gràcies a la seva vessant històrica. També gràcies a  seu alt nivell de visites el camí al cim està tot empedrat des del seu inici, esdevenint un dels volcans de més fàcil ascens d’Indonèsia.

Segons la mitologia javanesa (anomenada antigament Mahendra) va ser aquí per on  van baixar a la Terra els Deus que van fundar el primer Regne.  La muntanya s’esmenta fins i tot al Mahabharata, la epopeia clàssica indú. El cràter del Lawu va ser l’indret on els deus van bullir Gatotkaca (fill d’un dels principals protagonistes del llibre) per fondre’l amb metall i fer-lo  invencible.

Per tot aquest rerefons històric el darrer rei de l’imperi Majapahit, Brawijaya V (s. XV) va pujar fins al mateix a meditar quan el seu fill, islàmic, intentava de fer-se amb el seu Regne. Brawijaya V va fer construir dos temples hindús a la seva falda, Candi Ceto i Candi Sukuh, temples que es poden encara visitar prop de la població de Karangpandan.

No es estrany doncs que avui dia encara hi hagi multitud de gent que pugi al Lawu a meditar. Hi pugen al vespre, quan ja s’ha fet fosc, per arribar al cim encara de nit per refugiar-se en les diferents cabanes que hi ha prop del cim a meditar. És especialment concorregut durant el 1r dia del mes de Sura del calendari javanés.

ACCÉS

El sender més curt comença a Cemoro Sewo,  una població sense gaire serveis a  8km de Tawangmangu i a 5km de Sarangan.  Qualsevon d’aquestes dues darreres poblacions poden servir com a base per l’ascens, però si no tenim transport, és millor Tawangmangu, des d’on cada mitja hora (a partir de les 06:00h) hi ha transport fins a Cemoro Sewo.

 

Mapa topogràfic Lawu

Mapa topogràfic Lawu

 

RUTES

Pel seu alt nivell de visites el camí al cim està tot empedrat des del seu inici, esdevenint un dels volcans de més fàcil ascens d’Indonèsia.

El pic està format per tres cims: Hargo Dalem, Hargo Dumiling i Hargo Dumilah, el més alt de tots.

Existeixen dues rutes bàsiques d’ascens, les de Cemoro Sewu (8-9km) i de Cemoro Kandang (12km). Totes dues pugem pel vessant sud i els punts de sortida estan separats per pocs centenars de metres.  

La pujada per Cemoro Sewu va pel vessant oriental. És la més transitada i coneguda, també la més fàcil. Cal tenir en compte que no hi ha aigua durant la pujada.  Cap als 3.100m, prop del cim, hi ha unes cabanes (warungs) que poden vendre aliments bàsics i aigua.

L’ascens per Cemoro Kandang és més llarg però també més interessant. Es pot pujar per una i baixar per l’altra creant una ruta gairebé circular força interessant.

A totes dues entrades  hi ha una caseta on cal registrar-se.

Cal tenir en compte que no hi ha aigua durant la pujada.  Cap als 3.100m, prop del cim, hi ha unes cabanes (warung) que poden vendre aliments bàsics i aigua.

Nosaltres vam pujar i baixar per la ruta de Cemoro Sewu. Aquestes són les dades de la sortida:

HORARI:

  • Puajda:  3h30min
  • Baixada: 2h30min.

DISTÀNCIA: a/t: 17km

Inici (Cemoro Lewo) 1.925m
Pos1: 2.200m
Pos2: 2.570m
Pos3: 2.775m
Pos4: 3.150m
Cim: 3.265m

A cada Pos trobarem un senzill cobert on descansar o poder-se cobrir en cas de mal temps. De totes formes, al llarg del recorregut hi ha multitud de llocs on plantar una tenda si es vol fer l’ascens en dos dies.  Un dels millors llocs pot ser el mateix cim. Recordar que segons la temporada en què pugem, trobarem ‘warung’, petites botigues on venen queviures bàsics. 

 VEURE GALERIA DE FOTOS

Autor: Senderisme en tren

Aficionat a l'excursionisme i als viatges.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s