DAQUIAQUÍ… TREKKINGS I VIATGES PEL MÓN

Un bloc sobre muntanyes amb l'excusa dels viatges

Trekking a les Fonts del Ganges (Gangotri, Índia)

Deixa un comentari

Mapa estats indis_gangotri

Mapa situació Gangotri. Uttarakhand, Índia

INTRODUCCIÓ

El riu Ganges recorre més de 2.500km des del seu naixement a l’Himàlaia fins a la seva desembocadura al golf de Bengala. És sense cap mena de dubte el riu més sagrat d’Àsia i possiblement de tot el món.

És a les seves ribes on se situen les principals ciutats sagrades per a l’hinduisme:

La primera per on passa el riu és Rishiskeh, famosa per a ser un centre de ioga mundialment famós després que els Bettles hi passessin per aquí als anys 60.

Aigües avall tenim la ciutat de Haridwar, una de les set més sagrades pels hinduistes i on cada vespre se celebra una ‘puja’ que al nostre parer és més interessant que la de Benarés.

Més avall arribem a Prayag (anteriorment Allahabad), on les aigües del Yamuna conflueixen amb les del Ganges. Davant l’esplana a tocar de l’aiguabarreig dels dos rius s’hi celebra el ‘Maja Kumbhamela’ on milions de pelegrins venen a celebrar aquí cada 12 anys la festa religiosa més important del món. Durant unes setmanes arribem a passar-hi més de 70 milions de pelegrins.

Quan el riu ja baixa amb calma per les grans planúries del nord de l´Índia arribem a Benarés, la ciutat santa per excel·lència de l’Hinduisme, tot i que no la única com hem vist.

Donada la importància del riu des del punt de vista religiós no és d’estranyar que les seves fonts (el punt on neix es coneix com Gaumukh), sigui un indret molt venerat i estigui carregat d’espiritualitat. Fins aquí arriben Sadhus i creients que volen fer-se un bany a les seves aigües. Cal dir que la manca de material i de costum al fred i a l’alçada fa que pateixin sovint problemes físics o hipotèrmies.

Tota l’àrea és molt visitada per pelegrins que li afegeixen al ja de per sí interessant travessa, un caire humà únic. Cal destacar les vistes de la muntanya del Shivling (6.543m), coneguda com el Cerví de l’Himàlaia. La seva forma record als hinduistes el ‘lingam’ de Xiva, coincidència que fa compendre millor la transcendència d’aquestes valls de l’Himàlaia.

Mapa uttarakhand_retallat2

Mapa accés a Gangotri

ACCÉS

El punt d’inici del trekking és Gangotri, població a 3.048m d’alçada situada al nord l’estat indi d’Uttarakhand.

El punt d’accés més habitual per arribar-hi és Rishikesh, que es troba a 270km al sud, i on s’hi pot arribar en tren. Des de Rishikesh cal agafar un autobús fins a Uttarkashi, ciutat des d’on surten diversos busos per a Gangotri (4-5h).

India_Gangotri03

Panoràmica amb el Shivling 6.543m

Cal tenir molt present que la carretera sovint està tallada per esllavissades just després de la temporada de pluges, que acaben a mitjans de setembre.Nosaltres hi vam anar el mes d’octubre i vam haver d’esperar uns quants dies a Rishikesh a que obrissin la carretera.

Quan la van obrir seguia tallada en un punt entre Rishikesh i Uttarkashi, on va caler caminar uns metres a fi de passar a l’altra banda de l’esllavissada per continuar el trajecte amb un altre bus.

PERMISOS

Per entrar al Parc Nacional de Gangotri cal demanar un permís. Només es permet l’entrada a 100/150 persones al dia. Nosaltres vam demanar l’autorització a Gangotri el vespre abans sense cap problema. No té perquè haver-hi cap, però cal comptar amb les limitacions d’entrada que poden fer que ens haguem d’esperar algun dia per entrar.

No cal guia obligatori per a estades màximes de 3 dies, segons com s’interpreta el permís són 4 dies. Superiors a això demanen un guia obligatori. Si més no, aquestes eren les condicions l’any 2010.

Es pot acampar a Bhojwasa o bé utilitzar els serveis de GMVN Tourist Restouse, que ofereix allotjament senzill (500/700rp) en refugi o en tendes. Té un bàsic servei de restaurant on menjar sopes i pasta bàsicament.

ETAPES

1. Gangotri 3.048m – Bhojwasa: 3.792m: 14km

  • A 9km es troba Chirbasa, possible punt on passar una primera nit.

2. Bhojwasa – Gaumukh- Bhojwasa 3.890m: 8,6 km

3. Bhojwasa – Gangotri 3.048m: 14km

És un indret fred. Si es vol acampar millor portar material càlid que les temperatures baixen de zero graus durant la nit.

El segon dia volíem anar a Tapovan, prop del camp base del Shivling  però no hi vam arribar. Igualment vam dormir una segona nit a Bhojwasa. Sinó, en dos dies es pot pujar i baixar perfectament, fent nit a Bhojwasa per al segon dia arribar-nos a Gaumukh i baixar directament a Gangotri.

 VEURE GALERIA DE FOTOS

FLICKR

 

Autor: Senderisme en tren

Aficionat a l'excursionisme i als viatges.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s