DAQUIAQUÍ… TREKKINGS I VIATGES PEL MÓN

Un bloc sobre muntanyes amb l'excusa dels viatges

Trekking a Hemkund Sahib i ‘Valley of Flowers’. Índia

Deixa un comentari

political-map-of-India_retallat

INTRODUCCIÓ

Si el que busqueu és caminar entre els cims de l’Himàlaia  creuant colls de muntanya en solitari, aquest no és el vostre trek. Per contra, si el que busqueu es envoltar-vos de bones vistes a muntanyes nevades, assolir a una bona alçada i estar envoltats de pelegrins, esteu d’enhorabona. Com en altres casos de travesses que hem explicat en aquest bloc, estem davant d’un trekking d’interès eminentment humà i sociològic.

Aquest trekking us portarà a visitar  Hemkund Sahib, un llac a 4.329m d’alçada situat al nord de l’estat indi d’Uttarkhand, dins de la regió de Garhwal. Opcionalment podreu visitar la ‘Valley of Flowers‘, vall situada a tocar tot i que quan nosaltres hi vam anar, malauradament ja havia tancat per fi de temporada.

Hemkund Sahib és un important centre de pelegrinatge per als seguidors del sikhisme, religió minoritària a l’Índia però que compta amb milions de seguidors sobretot a l’estat indi del Punjab. El seu temple més important és el ‘Golden Temple’ a Amritsar.

A tocar del llac hi trobem un temple (Gurdwara) que és el punt d’encontre de tots els pelegrins que venen fins aquí a fer un bany sagrat en el seves aigües. Es calcula que hi pugen fins aquí més de 150.000 cada any, dels quals, una tercera part pateixen mal de muntanya.

L’indret està lligat a la llegenda de Dusht Daman, un guerrer a qui Durga va demanar ajuda per a vèncer una batalla contra els dimonis. Un cop vençuts, Dusht Daman es va retirar a Hemkund a meditar, punt on va dicidir de reencarnar-se en el fill del novè Gurú, en Gurú Govind Singh, el desè i últim dels gurus dels sikhs. 

Set són els cims que envolten el llac, al capdamunt dels quals cada any s’hi planta un estendard sikh (Nishan Sahib). El pic més alt i difícil d’escalar és el situat més a l’esquerra del llac, cim que la llegenda atribueix a Sant Surat Singh com el primer a conquerir-lo. Uns ganxos i cadenes ajuden als devots a superar les seves parets a fi de plantar-hi el Nishan Sahib.

ACCÉS

El punt d’inici del trekking és Govindghat, població a 1.828m d’alçada situada al nord l’estat indi d’Uttarakhand.

Per arribar-hi cal anar primer a Joshimath, ciutat a 250km al nord-est de Rishikesh, on s’hi pot arribar en tren. Des de Rishikesh són 10-11h en bus per carreteres incòmodes, de vegades penjades sobre estimbats i on tot i que tingueu nervis d’acer, patireu les conduccions ‘suïcides’ de molts conductors indis.

Cal tenir molt present que la carretera pot patir talls per esllavissades just després de la temporada de pluges, que s’estén fins a mitjans de setembre. 

Map Uttarakhand_retallat_noms

Mapa accés a Joshimath i Hemkund

QUAN ANAR

La temporada comença al juny i acaba a principis d’octubre. Fins a mitjans de setembre pot ploure tots els dies. La millor època és finals de setembre, quan han acabat les pluges i encara no fa tant de fred.

L’estiu de 2013 la zona va patir fortes inundacions al juliol. Govind Ghat va quedar gairebé destruït i els accessos van patir greus desperfectes. 

En algun punt d’informació es pot llegir que les dates oficials d’obertura del temple és del 25 de maig al 10 d’octubre, però confirmeu dates abans d’anar-hi.

Nosaltres hi vam anar just l´últim dia que obria Hemkund Sahid i ja molts serveis i allotjament de Ghangaria havien tancat. 

QUÈ PORTAR

Podem trobar Guesthouses a Ghangaria, així com restaurants i botigues amb queviures bàsics. Hi ha electricitat a Ghangaria, però és molt recomanable de portar espelmes i frontals pels constants (o totals) talls d’electricitat.

A Ghangaria també hi ha una Gurdwara on podem allotjar-nos-hi, com en totes les Gurdwares sikhs que sempre ofereixen allotjament i menjar (langam) gratuït.

L’indret és fred, cal portar prou material càlid. 

PARC NACIONAL ‘VALLEY OF FLOWERS’

No cal cap mena de permís per pujar a Hemkund Sahib, però sí per entrar al Parc Nacional de ‘Valley of Flowers’. Cal pagar una entrada vàlida per a 3 dies que es pot comprar a Ghangaria per prop de 500Rp. 

La millor època per veure flors és el juliol i l’agost, però té la incomoditat de ser plena temporada de pluges. Finals de setembre pot ser idoni, quan les pluges han remès i encara funcionen els serveis de Ghangaria, que tanquen a principis d’octubre quan també tanca Hemkund Sahib.

L’accés al parc és només de 7-14h i tanca a principis d’octubre. Cal preguntar com està la situació després de les greus inundacions que va patir la zona l’any 2013.

ETAPES

La pujada no té cap dificultat. Es fa per un clar camí que es fa entre multitud de pelegrins sikhs. L’ambient és agradable, i molts pelegrins us demanaran de fer-vos fotos amb ells.

Es pot pujar a Humkund i visitar la vall al mateix dia, però pot resultar una jornada llarga i esgotadora. És més recomanable de tornar a  Ghangaria a dormir a fi de visitar la ‘Valley of Flowers’ el dia anterior o posterior a pujar a Hemkund.

Podeu consultar el track gps a wikiloc.

1. Govind Ghat 1.828m – Ghangaria 3.050m : 13km

  • Camí evident sense pèrdua. Durant tota la pujada trobarem constants parades on comprar aigua i productes bàsics.

2. Ghangaria 3.050m – Hemkund Sahib 4.329m: 6 km

  • El camí fins al llac està empedrat a fi de facilitar l’ascens a la multitud de pelegrins sikh que hi pugen. Podem fer drecera a la part final de les ziga-zagues gràcies a unes escales,  que són sobretot útils, de baixada.

3. Ghangaria 3.050m – Valley of Flowers 3.500m: 13km a/t

4. Ghangaria 3.050m – Govind Ghat 1.828m: 13km

  VEURE GALERIA DE FOTOS

FLICKR

Autor: Senderisme en tren

Aficionat a l'excursionisme i als viatges.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s